Malzemeler
- 2.5 - 3 kiloluk kuzu kaburga
Kaburganın terbiyesi için;
- 1 adet orta boy soğan
- 1 tatlı kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Pilavı için;
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- 1/2 kilogram ufak doğranmış kuzu eti
- 1.5 su bardağı pirinç
Pirinçleri kızartmak için;
- 1 çay bardağı tereyağı ve sıvıyağ karışımı
Üzeri için;
Etleri kızartmak için;
Hazırlanışı
Kaburgada, iyi kesen bir bıçakla enine içine pilavın konağı cep oluşturulur.Bu işlem kasapta da yaptıralabilir.Kaburganın içi dışı her yanı yemeklik doğranmış soğan, karabiber ve tuz ile ovuşturulur.Diğer taraftan fındık büyüklüğünde doğranmış etler yarım haşlanır ve yağda kızartılır.
Pirinç kaynar tuzlu suda yarım saat bekletilir ve yıkanır,süzülür,kızartılır,iç harca konacak etlere karıştırılır,tuzu ve karabiberi eklenir.Kaburganın açık kenarları yorgan iğnesi ve yorgan ipliği ile dikilir.6-8 santim kadar bir açıklık bırakılır, pirinç ve etlerden oluşan iç malzeme bu açıktıktan doldurulur.Doldurma işi bittikten sonra dikilir.İç malzeme miktarı fazla olursa şişerken taşar,az olursa içine su alır ve lezzetini kaybeder.
Büyükçe bir tencereye kaburga,ters çevrilmiş derin bir yemek tabağı ters çevrilmiş çelik bir süzgeç veya ters çevrilmiş bakır bir tencere kapağının üstüne yerleştirlir.Tencere dibine konan birkaç kemik de bu işi görür.Bu yolla buharda pişmeis sağlanır.Tencereye iki su bardağı sıcak su ilave edilir, orta ateşte arasıra çevrilerek pişirilir.Etine göre değişmekle beraber yaklaşık iki saat sürer.Azaldıkça su eklenebilir.Piştikten sonra üstüne bir yemek kaşığı yağ sürülerek 180 derecede ısıtılmış fırına verilir.Üzeri kızarıp fırından çıkınca orta kısmı bıçakla bir parmak uzunluğunda kesilir.1-2 yemek kaşığı tereyağı kızdırılır ve bu aralıktan iç harca boşaltılır.